[an error occurred while processing this directive] Klanen - Kontakte Klanen
 www.klanen.no
Forsiden

Hockey
Basket
(brev)Sprekken
Am. fotball
Fotball
VIF
Sjappa

Kontakt Klanen
Medlemsinfo
EngaTIFO

Turinfo
Klansropet
Reiseklubben

Om Klanen
Tattoo

Ullevaal
Vi mimrer...
Bohemen

Bardisken
Aktiviteter
Fanziner
[an error occurred while processing this directive] Kontakte Klanen
Intervju med Kjernen
 
Av: Jørund Smedhus

I anledning seriepremieren i Trondheim sendte vi noen spørsmål til Kjernen. Ikke bare fikk vi svar, men vi fikk svar svært raskt. Les hvilke tanker en trønder gjør seg om fotball og supporterkultur.

Forventninger… nytt seriegull tas vel som en selvfølge i RBK? Ny trener, nye spillere… dere går vel for "The Double" uansett.

Det ville jo vært helt meningsløst av oss som supportere å ikke alltid ha troen på seier. Signalene fra Fridtjof (Åge Hareide) i intervjuer så langt tyder jo på at det også er fullt mulig å hoppe etter Wirkola. (han sitter for øvrig i styret og er tidligere spiller i RBK). Når det gjelder køppen så har [webred] på kjernen.com regnet ut at vi kommer til finalen i 2008. Vi røyk jo ut av køppen allerede i 3. runde både i 2000 og 2001. I år som i fjor ryker vi ut i 4. runde. Så blir det to år i kvartfinalen, to år i semi'n før vi nok en gang kan fylle Oslo med bart, karsk og pølsefrakker.

Hareide, han har vel ikke like høy status blant alle på Lerkendal, eller har Kjernen fullt ut akseptert valget av ny trener.

Det var helt klart en kamel å svelge. Vi har jo friskt i minne den ordkrigen som alltid lå i media før oppgjørene mellom RBK og moille mens Fridtjof var trener der. Imidlertid er vi fullt klar over at RBK ikke kan hente trenere fra aller øverste hylle internasjonalt og vi har helt klart fått tak i en av de beste trenerne som var tilgjengelig. Dessuten kjenner han jo RBK-filosofien og har gang på gang understreka at han ikke er moldenser. Som nevnt tidligere har han også kommet med veldig mange hyggelige og lovende signaler så langt, så det blir forhåpentligvis en kamelkalv (heter det det?) med sukker på som skal slukes medhårs. Det er jo uansett den enkleste måten å svelge kameler på. Øverst på vår ønskeliste står Trond Sollied, men han føler seg ikke klar for å komme hjem til Norge enda. En gledelig liten sak i den forbindelse er at Sollied har sagt at dersom han kommer hjem til Norge er det for å trene RBK eller landslaget. Alle andre klubber er uaktuelle. Når det er sagt så har RBK til fulle bevist hvor viktig det er med kontinuitet, så vi håper vi slipper et trenerskifte med det første.

Klanen har fått lov av RBK til å selge billetter til kampen i Vålerenga Sjappa. Vi har fått muligheten til å selge ut hele nedre tribuneseksjon. Har Kjernen noen synspunkter på at VIF får alle de billettene dem ønsker? Kan jo nevne at Kanari Fansen kjempet med nebb og klør for begrense antall VIF supportere på Åråsen.

Jeg synes det er aldeles helt topp at vår klubb går foran med et godt eksempel når det gjelder å legge forholdene til rette for bortesupporterne. Dette er tross alt folk som bruker utrolig mye tid og ressurser på å følge laget de elsker. RBK har siden 1999 solgt billettene til gjestende supportere til kr 50,-. Dette blir det visstnok slutt på i år, rett og slett fordi vi ikke får de samme prisene når vi er på bortekamper. Det er likevel klart at Lerkendal fortsatt skal være en av de billigste stedene å besøke for bortelagets supportere.

Klanen var ca 600 på Lerkendal i fjor. I år er det serieåpning og lørdagskamp, Klanen håper på minst 1000 tilreisende Vålerengasupportere. Mitt tips er 1200 +. Hva tror Kjernens representant, flere eller færre en 1000 i blått og rødt?

Jeg håper dere blir flest mulig jeg. Gjerne 1200. Fyll hele nedre del av tribunen.

For Klanen virker det ikke som det er den helt store oppslutningen rundt Kjernens turopplegg. Dalende interesse, eller en kombinasjon av lange avstander og ugunstig kamptidspunkt på grunn av den nye tv-avtalen? (Eller kanskje en kombinasjon av alle tre).

Vi har vært rimelig heldige i år med mange bortekamper på lørdager. Jeg vil jo også påstå at den smule kritikk dere kommer med her er noe uberettiget eller i beste fall unyansert. Vi fylte to busser til Dortmund i -99 (26 timer hver vei), busstur til Rotterdam samme år, til Helsingborg og Bayern Munchen i 2000, til Paris i 2001og to busser til kvalik-kampen mot Brøndby i fjor. I fjor hadde vi også fire busser til Åråsen og seks til moille. I 2001 fylte vi opp 350 plasser på et chartret tog til lillestrøm og vi hadde NI busser til moille. (we are the knights who say "NI") Oppslutningen om våre turer er vel for øvrig mye mer hendelsesavhengig enn det er på Østlandet. I fjor må vel litt "siste-liten"-planlegging ta noe av skylda for at oppslutninga om en del turer ble så som så. Det er heller ikke så rart at folk blir litt lei når det nesten aldri er mindre enn 50 mil til nærmeste motstander. Sånn sett har dere det jo fryktelig greit på Østlandet. Dere kan jo omtrent ta trikken til de fleste bortekampene.

Kjernen har hatt så mange "stampuber" at jeg har mistet oversikten. Hvor holder dere til denne sesongen?

Hehe, nå synes jeg du tar i litt her. Vi skal fortsette vårt samarbeid med Arena1 som har vært vårt stamsted siden sommeren 2001. Kjelleren får en etterlengtet og sårt tiltrengt oppussing slik at det blir langt hyggeligere å komme på besøk der i år enn tidligere. Vi har hyggelige priser på Dahls pils (Norges beste pils!), maten er upåklagelig med supportervennlige porsjoner og priser. Oppslutninga fra medlemmene er meget bra på kampdager, men vi sliter litt med å få medlemmene til å bruke stedet ellers. Vi håper dette retter seg litt når vi får den bebudede standardhevinga. Alle bortelagenes supportere inviteres til å komme og ta en pils sammen med oss før kamp (unntatt Tornekrattet) og de fleste takker ja til invitasjonen.

Det virker som Kjernen har et forholdsvis avslappet forhold til Vålerenga og Klanen, deler du det inntrykket?

Helt klart. Dette tror jeg har flere årsaker. For det første så har RBK og VIF en del felles fotballhistorie der spillere har vært i begge klubbene (bl.a. Nils Arne Eggen og Odd Iversen). For det andre så har vel ingen av oss noe behov for å bevise noe som helst. Jeg tror også at det holdningsarbeidet som er gjort innad i begge supporterklubbene har vært vellykket. Man deler en pils eller flere før kamp, drar til stadion og "hater" hverandre i 2 x 45 min for så å møtes på pøbben igjen etter kampen for å dele ut gratulasjoner og kondolanser og ta flere pils i godt selskap. Vi har alle et sterkt engasjement for norsk fotball - vi har bare forskjellige klubber i våre hjerter. Det er imidlertid utrolig bra at vi klarer å la dette komme til syne som et positivt engasjement på tribunene og ikke lever det ut i gatene og på avtalte steder før og etter kamp. At både klansfolka og vi bartefolket er knakende hyggelige folk er jo også en vesentlig faktor. Vi ble også godt mottatt på Bohemen sist vi var i cupfinalen og en del av oss ikke orka det sirkuset som har brukt å være i Saras telt og i spikersuppa. En telefon til Monsieur Grønningen så var helga redda for oss også.

Jeg har for øvrig en morsom liten anekdote i forbindelse med siste gang dere var her oppe: Pøbben vår ble inntatt av klansfolk som sang og drakk og var hyggelige, sosiale og promillebreiale (der har vi et nytt ord for Nytt på Nytt, gitt). Jeg kom i prat med en av dem som på ren østkantdialekt la ut i det vide og brede om det forjettede livet i storbyen og oss bønder. Jeg er imidlertid utstyrt med et meget godt og trenet språkøre og ante opptil flere ugler i mosen. Joda, ganske riktig; Etter tre pils til står den samme mann og fortsetter sin utlegning på klingende Brønnøysunddialekt. Ikke skjønte han hvorfor jeg holdt på å ramle av stolen av latter heller. Hvis han leser dette så kanskje han skjønner hvorfor. Skål og takk for sist J.

Hvordan er Kjernens forhold til andre supporterklubber?

Stort sett har vi et veldig godt forhold til de andre supporterklubbene. Unntaket har vært Tornekrattet og til dels Kanarifansen, der det har vært litt "gnisninger". De siste åra har dette retta seg mye, selv om jeg tviler på at vi kommer til å utfordre skjebnen med å invitere Tornekrattet til pøbben vår før kamp riktig enda. Det er en skjør fred, som det så pent heter. Det virker jo som de har fått inn en del fornuftige folk i styre og stell i den gjengen også nå da samt at de har fått luka ut det aller meste av de elementene som lekte litt med høyreekstreme fakter, så vi får se. Vi kaller dem for øvrig for Trommekrattet av helt åpenbare årsaker (dunk, dunk). Kanarifansen har stort sett leid seg inn på en egen pøbb når de er her i byen og de skal de jo få fortsette med hvis de absolutt vil.

10 på rad sier det meste. Kan jo ikke være noe bedre enn å vinne fotballkamper. Allikevel, ser Kjernen en sammenheng mellom årevis med suksess og det faktum at supporterkultur og Trondheim ikke akkurat er som synonymer å regne? Er det dårlige ryktet bare fordommer som Kjernen må slite med til evig tid, eller ekspanderer endelig det genuine supportermiljøet i Trøndelag?

Nå er det jo faktisk 11 på rad da og vi satser på å få dusinet fullt i år. Som en kuriositet kan jeg jo også nevne at den gul(l)stjerna RBK har sydd over klubblogoen på drakta symboliserer 10 seriemesterskap. Vi satser på at det må syes på enda en stjerne etter 2005-sesongen. Jeg er aldeles helt overbevist om at vi kommer til å se en enorm utvikling innenfor supporterkultur også i Trondheim i årene som kommer. Vi har snakka mye internt om vi trenger å oppleve motgang for å bli flere syngende, men det ser ut som god plassering på stadion er minst like viktig. Vi har jo tidligere blitt delvis "stua vekk" på de kjipeste plassene, men etter at vi ble flytta bak det ene målet har vi opplevd en formidabel økning. Litt hyggelig er det også å registrere at mye av økninga kommer fra folk i aldersgruppen 35+ som tidligere har hatt sesongkort på andre steder på Lerkendal. At RBK setter økt fokus på oss hjelper jo selvfølgelig også. Grunnen til at ting har tatt litt tid er delvis også at vi har vært nødt til å etablere en ny kultur. Heldigvis ser det ut til at vi har gjort det aller meste riktig og at vi nå begynner å høste fruktene av det. I Champions League-kampene fungerer jo delvis også Kjernen som forsangere for resten av stadion. Det spørs om det som trengs for å vekke Lerkendal-dyret er noen pils før kamp, hehe. Vi kan jo, hvis man ser litt stort på det, si at vi er til tider 15.000 syngende på hver kamp. Nok en greie som vi har fått litt pepper for, men vi får da med oss resten av stadion og vi har en stadion med så pass mange tilskuere til stede at det faktisk er mulig å gjøre det. Jeg skal vedde på at dersom de andre supporterklubbene hadde den samme muligheten ville alle grepet den. Jeg har selv hørt forsøk på å få i gang "tribuneduell" på både røkkeløkka og Åråsen. De aller fleste tilskuere vil da gjerne være med og bidra litt, men de trenger gjerne det lille dyttet i ryggen som en supportergjeng kan være med å gi.

Kjernen kontra Klanen. Hvor ligger de største forskjellene mellom våre to supporterklubber, er f. eks Kjernen ennå ikke fullt ut akseptert som en drivkraft og resurs blant ledelsen og de øvrige aktører rundt RBK. Hvilken aksept har stående og syngende supportere hos den øvrige tilskuer og media.

Det er fortsatt fryktelig mange som tror at vi også kalles Klanen og at dette er en samlebetegnelse på stående syngende supportere. Dette er imidlertid ikke unikt for oss men like fullt irriterende. Kjernen har helt klart blitt en viktig medspiller for RBK. Samme dag som det stod i Adresseavisen at vi vill løsrive oss fra RBK var både administrerende direktør og styreformann på tråden til vår leder for å forvisse seg om at vi fortsatt kom til å være en stående syngende gjeng. Dette har de som tidligere nevnt også vært veldig opptatt av å legge til rette for oss i ettertid.

Den største forskjellen på Klanen og Kjernen er vel at Klanen alltid er i flertall på bortekamper og dermed har en større mulighet for å "tvinge" folk til å synge de sangene Klanen drar i gang. Hvis man ser på de interne "oppgjørene" oss i mellom så vil jeg påstå at Kjernen sang MER enn Klanen på Ullevaal. At vi ble helt parkert når Klanen satte i gang med de mest innarbeida sangene sine er jo slik det skal være. Likevel var jeg litt skuffa over Klanen etter den kampen. Sang høyt og mektig av og til med var stille i lange perioder. En del av sangene trøkka heller ikke som forventet. Når det gjelder vår innsats mot Klanen på Lerkendal så vil jeg helst forbigå det i stillhet…..det var en av våre desidert dårligste kamper syngemessig i fjor.

Jeg synes norsk media generelt er alt for sensasjonsjagende når det gjelder supporterkultur. Man ser aldri bilder av tifoer i avisene og får sjelden høre at supporterne dreiv spillerne fremover på banen (kanskje bortsett fra Klanen som snart må ha fått sugesår på edlere deler påført av enkelte aviser J)

Spøk til side: Jeg håper at vi får et økt fokus (gjerne også terningkast) på supporternes innsats og ikke minst også vurdering av tifoene i media når serien starter. Enkelte har omtalt meg som en drømmer og det kom vel til syne akkurat nå. Det er for øvrig et lite paradoks at Aftenposten skriver omtrent dobbelt så mye om Kjernen som Adresseavisen gjør. Det virker imidlertid som den generelle holdningen blant alle medier er at good news is no news. Det skrives stort sett bare om supporterne når det er bråk, trusler eller hva annet negativt de kan klare å vinkle på oss.

Jeg hadde for øvrig en hyggelig opplevelse i forbindelse med en av de feteste tifoene vi hadde i -99 (Hjemme mot Feyenoord). Jeg hadde æren av å være tifosjef den sesongen og var på Brakka for å motta velfortjent hyllest dagen etter kamp. Det første som møter meg når jeg kommer inn der er daværende markedssjef som står og skjeller ut Adressas sportssjef etter noter for at de ikke hadde trykt et bilde eller nevnt noe som helst om tifoen vår.

Publikum er vel stort sett positive til vår tilstedeværelse og eksistens. Det vises godt på at de fort er med på notene når vi drar i gang sanger/rop som resten av stadion kan være med på. Siste kampen for Eggen og SkammelsGud var jo publikum med på rop som oppstod spontant også. Dette lover enten veldig godt for antallet stående syngende på vårt felt eller veldig dårlig fordi folk oppdager at de kan synge/rope der de allerede er. Uansett: dersom sluttresultatet av dette blir at vi får et stadion bestående av syngende supportere så skal vi jo være overlykkelige. Så var det dette med drømmeren igjen da…

Kjernen erklærte seg uavhengig fra RBK i fjor etter å hatt status som offisiell supporterklubb de siste sesongene. Hva var bakgrunnen for "skillsmissen", og har det noen praktiske følger for Kjernens virksomhet?

Bakgrunnen for "skilsmissen" var at vi følte oss litt overvåket og overstyrt av RBK til tider. Det toppet seg da vi hengte opp et banner der det stod "Ut av NISO- NÅ!" under en køppkamp få dager etter at streiken var avslutta. RBK beordret det banneret fjerna og da var det nok. Det var også en god del lignende episoder fra tidligere. De prøvde også å få oss med på arrangement for RBKs sponsorer. På et ekstraordinært årsmøte i sommer ble det derfor vedtatt at Kjernen skulle være en uavhengig supporterklubb. Dette har gjort samarbeidet mye lettere for både Kjernen og RBK fordi vi nå har definert våre "forpliktelser" på en helt annen måte. Blant annet har vi nå blitt enige om at alle "ytelser" som vi får fra RBK skal kun betales tilbake i form av synging, liv og tifo på Lerkendal. Det er altså slutt på disse "dere skylder oss en"-situasjonene. RBK har i alle fall nå etter "skilsmissen" vært veldig opptatt av å legge ting til rette for oss. Blant annet får vi nå sesongkortene til kr. 610,-. Inkludert i den prisen er gjenkjøpsrett til CL-billetter samt at vi er de eneste som er garantert billetter til en eventuell køppfinale (men den får vi jo ikke bruk for før 2008 J ). De er også med på å betale stangflagga våre og de dekker fraktkostnadene på hele forsendelsen fra Italia når vi handler der.

Tifo er ikke et fremmedord på Lerkendal. Satses det på tifo også denne sesongen, og vil klanens medlemmer få oppleve tifo i regi av Kjernen 12. april?

Vårt mål er å bli blant de beste i Norden på tifo i løpet av noen år. Vi vet at dette kommer til å koste tid, penger, svette og tårer, men å sette seg lavere mål har jo liten hensikt. Vil du opp på taket - sikt mot stjernene! Tifoene finansieres stort sett via Kjernens budsjett. Noen bidrag fra næringslivet er det jo, blant annet har vi en produsent av bæreposer her i byen som har vært utrolig hjelpsom og sjenerøs med donasjon av plastikk til stripes etc. Ikke krever de sitt navn nevnt engang - direktøren i firmaet synes bare det er så stilig å se på når han er på Lerkendal. Slike folk håper vi at det finnes flere av i Trondheim og det er opp til tifogruppa å finne dem. Tifogruppa er stort sett organisert på frivillig basis, men vi jobber med en ny struktur slik at det blir en kortere vei fra plan til gjennomføring. Slik det har vært hittil så har det ofte vært de samme folka som gjør alt arbeidet. Litt av grunnen er selvfølgelig også at en del ting har skjedd litt "på hælen" slik at det har vært innkalt til dugnad med meget korte frister. Dette skal vi rette på i år og lage halvårsplaner for hvilke dager det skal være dugnader. Det er svært kult å se at interessen for tifo i Norge er i oppsving. Jeg tror alle som går på fotballkamper i Norge har mye spennende å se fram til på den fronten i årene som kommer. Rent personlig begynner jeg for øvrig å bli fryktelig lei av "røde-bluss-i-rekke-på-indre-bane"-tifoene. De har også en lei tendens til å bli gjennomført når vi kommer på besøk. Fett i små doser, kjedelig når det blir ofte. Vi har jo tidligere fått litt pepper fordi RBK har vært med å spytta i penger til våre tifos. Personlig mener jeg at en femtilapp er like mye verdt uansett hvor den kommer fra og så lenge man ikke kjører firmareklame på tifoene så er det viktigere at de blir gjennomført enn hvem som ender opp med regninga. Det ideelle er selvfølgelig at supporterne klarer å gjennomføre alt ved hjelp av egne midler, men vi lever jo ikke i en ideell verden. Det er for ille om man lar være å gjennomføre store tifoarrangement fordi de er sponsa, i alle fall så lenge man ikke har noen sponsorlogoer på tifoen.

Flere RBK spillere har kommet med en del flåsete kommentarer om den hjemmelige cupen, (også kalt Norgesmesterskapet) etter en del flaue tap og tidlig exit i cupen. Hva synes Kjernen om fokuseringen på CL kontra NM. Har kveldskamper mot storlag fra det øvrige Europa gjort et besøk på Ullevål i november mindre attraktivt, også blant supporterne? Eller har Cupfinalen fremdeles en høy status blant Rosenborgs spillere og supportere?

Man trenger vel ikke akkurat være Einstein for å forstå at det er en smule mer attraktivt å se sitt eget lag spille mot europeiske storlag i flomlys på hjemmebane en sen høstkveld enn å se dem spille klokka tidlig nok mot lag som man møter to ganger ellers i sesongen. Det er også en helt spesiell stemning på tribunen på de kampene som vi etter hvert håper vil komme til syne også i seriekamper. De som sier at vi har et dårlig publikum har aldri vært på Lerkendal under en CL-kamp. (bergensere vil vel hevde at vi er det uansett, men så er jo de også det beste publikummet i verden, sett med egne øyne vel og merke) Selvfølgelig er det noe eget ved å vinne køppfinalen, men etter at vi fikk klippekort i CL (nå skal jeg ikke være for breial her, vi må tross alt ut i to kvalikrunder i år) så har køppfinale-glam'en falmet en del. Det kan dere jo delvis være glad for dere som bor i Oslo også, for da slipper jo dere rallende fulle bartekailler som raver rundt i byen, hyler Rosenborgsanger til alt som ser ut som det rører på seg og legger fra seg frokosten på lunchtallerkenen din.

Skulle det bli en ny finale, får Kjernen det nødvendig antall billetter av RBK, og hvem er ønskemotstander?

Som tidligere nevnt så er vi de eneste av sesongkortholderne som er garantert billett til køppfinalen. Ønskemotstander er gjerne Brann (de slår vi alltid) eller moille (det finnes ikke noe bedre enn å slå dem). Ellers er det bare å komme med dem. Vi vinner som regel ja.

Årets nordiske supporterturnering blir også i år arrangert av Malmö Support. Denne turneringen har blitt en tradisjonsrik utflukt for Klanen og vi drar nedover med minst 2 busser til Skåne. Turneringen arrangeres samme helg som VIF - RBK og vi rekker hjem til Oslo før kampen begynner kl. 20.00. Vi oppfordrer Kjernen til å skrangle sammen et 7-manns lag, noe håp for at 2 norske supporterklubber stiller i Malmö?

Det håper jeg da virkelig. Info skal viderebringes og det er kanskje mulighet for at de kan reise videre fra Oslo (og ikke minst hjem igjen) sammen med dere? Vi har hatt en intern serie gående her i 2001 og 2002. Mulig noen av disse vil stille. Samtidig kan jeg jo nevne at Kjernen skal arrangere årets supporterturnering. Dere er hjertelig velkommen til å stille med så mange lag dere bare gidder.

Til slutt, har du noen ord til dem som tar en svipptur fra Oslo til Trondheim 12.april?

Utsett hjemreisen til søndag. Bli her og ta en real fest sammen med oss bartefolket. Vi skal være gode verter og håper og tror at dere også kommer til å være gode gjester. Det er alltid plass for en til som elsker norsk fotball.

Vi takker Christian Brøndbo fra Kjernen for at han tok seg tid til å svare på spørsmålene.

Vi oppfordrer også alle Vålerenga supportere til å ta seg en tur til Trondheim 12. april, der blir det fest både før, under og etter matchen.

Publisert tirsdag 11. februar 2003
[an error occurred while processing this directive]