[an error occurred while processing this directive] Klanen - Kontakte Klanen
 www.klanen.no
Forsiden

Hockey
Basket
(brev)Sprekken
Am. fotball
Fotball
VIF
Sjappa

Kontakt Klanen
Medlemsinfo
EngaTIFO

Turinfo
Klansropet
Reiseklubben

Om Klanen
Tattoo

Ullevaal
Vi mimrer...
Bohemen

Bardisken
Aktiviteter
Fanziner
[an error occurred while processing this directive] Kontakte Klanen
Begynnelsen
 
Om artikkelen:

Anders Krystad var ikke bare aktiv og drivende i oppstarten av Klanen, han var også en meget aktiv skribent i Klanens fanzine. Denne artikkelen stod trykket i Apestreken nr. 1 1992 og er en oppsummering av Klanens første leveår, samt en aldri så liten intro, her er bla. forklaringen på navnet "Apeberget"...


Begynnelsen

"Apeberget" er et begrep. Et feil begrep. For mange år siden, sånn circa 10 år siden, hadde Sparta-fansen en ståtribune i Sparta Amfi som ble kallt for Apeberget. Navnet var rappa fra Djurgården i Sverige. Nå ligger jo Sarpsborg nesten i Sverige, laget har delvis bestått av endel overvektige og aggressive svensker i en rekke sesonger, sånn sett kan man jo forstå navnet. Uansett, en eller annen journalist fra VG hørt sang og rop til støtte for Vål'enga i en match mellom Sparta og VIF, spurte han en av halvsvenskene hva dette var for noe. Mannen, som synes det var flaut, da som nå, at Vål'enga-supportere sang ut Sparta-fansen på hjemmebane, svarte med en liten hvit løgn: "Jo, seru, det er Apeberget detta." Dermed var det gjort. VIF-supporterne var blitt døpt. Og med den oppførselen vi da viste samt det faktum at vi var de eneste som reiste rundt til bortematcher med buss og øl, fikk vi etterhvert opparbeida en solid rykte som Norges verste, evt. beste, supportere.

Fortsettelsen

Mye av den pressa og annen mediadekning vi har fått opp gjennom årene har vært en belastning for VIF. For oss sjøl har problemet stort sett begrenset seg til de uunngåelige diskusjonene man har måttet ta med foreldre og rystede besteforeldre, evt. gamle tanter som leser VG og Dagbla'. Vi har stort sett for skylda for alt som har vært galt, av og til med rette og av og til for ting vi aldri har gjort. Det er typisk at de som har ment mest om fenomenet Vål'enga-fans, er folk som aldri har visst hva de snakker om. VIF har også vært en klubb som har havnet i nyhetsbildet for mye rart. Helmuth Steffens glansuttalelse om at "all PR er god PR", har vist seg å ha visse svakheter. Og, det skal dere være klar over kjære lesere, vi er tidvis blitt møtt både med køller og knyttnever og flaskekasting fra det øyeblikket vi kom av bussen. Og da var det vel ikke mer enn rett og rimelig at vi forsøkte å forsvare oss?

Problem for Vål'enga.

Uansett hvem eller hva som hadde skylda, provokasjoner eller bråkmakere, øldrikking eller aggresjon, oppslagene ble etterhvert en større og større belastning. VIF skyldte også på oss hvis det gikk dårlig, enten sportslig eller økonomisk. Sant eller ikke sant, noe måtte gjøres. Kommunikasjonen mellom VIF og supporterne begrenset seg til møter hver gang noe hadde gått galt, hvor alle var enige om at dette ikke måtte skje igjen, og hvor få konstruktive forslag ble resultatet. Så ikke lenger. Da Vål'engas en gang så stolte fotballag rykka ned etter den tredje elendige sesongen på rad, ble vi gamle traverne enige om at nå skulle vi samle alle gode krefter, nå skulle de som virkelig var ekte Vål'engafans GJØRE noe.

VIF-KLANEN.

Først ble vi enige om at vi trengte ei blekke, eller ei fanzine som det kalles, hvor vi kunne ta opp alt som har med klubben å gjøre, uten sensur. Vi mente også at vi trengte en egen klubb hvor vi stod fullstendig fritt fra styrene i de forskjellig VIF-klubbene. Vi lagde første nummer av APESTREKEN på rekordtid, solgte den på første bortematch mot Mjøndalen, og innkallte alle VIF-fans til møte på Bryggerhuset foran kampen mot Haugar den 5. mai 1991. Mer enn hundre folk møtte opp, alle de gamle traverne var der og vi stifta VIF-KLANEN, Vål'enga Uavhengige Supporterklubb!

Vi har alltid sjøl kallt oss Klanen, og aldri "Apeberget", (og vi skulle ønske alle andre også snart kunne skjønne dette!). Vi begynte å lage T-skjorter og gensere som fansen ville ha, ikke slike saker som styret i VIF trudde vi ville ha. Vi skrev saklige og usaklige artikler i Apestreken og drev vår kjære trykker fra forstanden med å stadig øke salget, fra lusne 400 av nummer 1, til solide 2200 av de siste nummerne. Vi fikk formalisert kontakt med styrene i VIF Fotball og VIF Hockey, vi forhandlet oss til avtaler om billigere reiser, billigere billetter på Spektrum osv osv. Og medlemmene strømmet til klubben.

I slutten av -91 er vi 510 medlemmer, og vi trur ikke det stopper der. For vi har vist hva vi vil og kan. Vi vil være Norges beste og mest berømte supportere til Norges beste og mest berømte klubb. Og vi vil være det for alle de riktige grunnene. Vi vil gi ekte supportere det de vil ha, og vi vil styre våre aktiviteter sjøl. Vi vil samarbeide med de valgte styrene i VIF, og vi vil hjelpe VIF til de posisjonen de fortjener i idrettsnorge. Vi skal støtte lagene, uansett hvor de måtte befinne seg i verden. Og vi vil sponse de forskjellige aldersbestemte klassene i VIF med tanke på framtida. I slutten av -91, da dette skrives, har vi tilsammen dratt inn ca. 20000,- kr. i sponsorpenger til VIF, og dette er penger som kommer fra våre egne lommer, ikke fra en eller annen konkurstruet bank. Vi er blitt møtt med respekt og fornuft, både i VIF og blandt andre idrettlag. Vi har også blitt en utrolig sammensveiset gjeng gjennom dette året. Og vi har ikke til hensikt å stoppe med dette! Er du VIF-supporter, er du velkommen på våre arrangementer, enten som gjest eller som medlem i VIF-KLANEN!

Vi ses!

AK

 
Tips noen om dette:
Ditt navn: Din epost-adresse:
Mottakers epost-adresse:

 
© 1991-2003 Klanen